Plněné piškotové koule
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 280 g moučkového cukru
- 5 žloutků z velkých vajec (L)
- 420 g hladké mouky
- 1 mírně navršená lžička amonia (cukrářské droždí)
- 4 (možná i trošku víc) lžíce vlažné vody
- Náplň a zdobení:
- 2-3 tekuté šlehačky
- čokoláda na vaření
- 70 g 100% tuku
- kokos nebo strouhané oříšky
Postup Plněné piškotové koule
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem třeme asi 10 minut, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto tuhé asi jako na nudle (když je málo mouky, roztéká se to). Možná budete muset spíš trošku vody přidat, zdá se, že bývá sušší mouka než dříve.
Vyválíme placku asi 4-5 mm silnou a malým hladkým kolečkem průměr 3 cm vypichujeme kolečka. Pečeme v horké troubě 200°C na tukem potřeném plechu dorůžova.
Ihned po vytažení z trouby do každého kolečka zespoda lžičkou vydlabeme dolík (musíme pracovat zahorka, takže je lépe péci asi 10 koleček na plechu, aby se to stihlo, nebo mít pomocníky).
Zchladlé plníme ušlehanou šlehačkou bez cukru (pozor, ne tou ve spreji), slepíme 2 k sobě, ihned obalíme v čokoládové polevě a hned v kokosu nebo oříškách. Uchováváme v chladu. Konzumovat můžete už následující den, kdy korpusy díky náplni zvláční.