Plněné jogurtové rohlíčky bez droždí

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto - cca 500 g:
275 g mouky hladké nebo polohrubé
125 g másla změklého
1 vejce
špetka soli
2 polévkové lžíce jogurtu bílého
Náplň - jakou kdo rád:
1/ šunka - stočit do ruličky
2/ sýr Niva nebo Eidam (popř. jiný libovolný sýr)
3/ špenát nebo mangold připravený jako příloha ale hodně hustý
4/ maková náplň jako do buchet (či jiná sladká ale hustá aby nevytekla)
Na potření:
1 vejce - rozšlehat
2 polévkové lžíce piva
Na posyp:
hrubá sůl
kmín
mák
sezamová či lněná semínka
u sladké náplně stačí jen potřít vajíčkem

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosít do mísy, přidat pokrájené změklé máslo, vejce, špetku soli a jogurt. Vše důkladně promíchat a vypracovat hladké těsto. Přikrýt utěrkou a nechat přibližně 10 minut odpočinout.

  2. Pak těsto rozdělit na 4 díly, každý rozválet na kulatou placku asi 3 mm silnou a rozkrájet na 8 trojúhelníků. Na širší stranu vždy položit kousek náplně a těsto srolovat směrem ke špičce.

  3. Rohlíčky naskládat na plech s pečícím papírem, potřít vajíčkem rozšlehaným s pivem, posypat solí nebo kmínem, mákem, sezamovým či lněným semínkem, u sladké varianty není třeba posypávat.

  4. Vložit do trouby vyhřáté na 180°C a péct dozlatova asi 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!