Plněná roláda z vepřové kýty

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty
5 vajec vel. M-L
1 větší mrkev
50 g mraženého hrášku
2 balení mozzarelly
100 g pikantní slaniny (chilli šunky, vepř. kýty pikant apod.)
2 jarní cibulky
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce grilovacího koření bez soli a glutamanu
sůl a pepř dle chuti
cca 3 lžíce vody na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu rozřízneme na co největší plát obdélníkového tvaru a přes potravinářskou fólii ho dobře rozkleme paličkou na maso. Poté osolíme a opepříme z obou stran.

  2. Na lžící másla v pánvi orestujeme nadrobno pokrájené jarní cibulky, pak přidáme rozmíchaná osolená a opepřená vajíčka, která usmažíme a necháme lehce zchladnout.

  3. Na rozklepaný plát masa poklademe plátky slaniny nebo jiného pikantního salámu s vyšším podílem masa (např. vepřové kýty pikant nebo chilli šunky). Rovnoměrně rozprostřeme usmažená vajíčka s jarní cibulkou a posypeme hráškem. Pokračujeme mozzarellou pokrájenou na tenká kolečka. Mrkev rozkrojíme na podlouhlé hranolky a pokladame na okraj delší strany rolády a pak už od této strany můžeme začít opatrně rolovat. Na druhém konci rolády necháme trochu volného místa, aby nám při zavinování rolády náplň nevyjížděla. Svážeme kuchařským provázkem a vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku vytřeného olivovým olejem. Na závěr roládu posypeme grilovacím kořením, aby měla pěknou barvičku. Podlijeme cca 3 lžícemi vody, aby se nám udělal základ pro šťávu na výpek.

  4. Pečeme v troube vyhřáté na 170°C asi 1 hodinu v zaklopené zapékací míse nebo v pekáčku přikrytém alobalem. Na posledních 10 minut můžeme odkrýt a dopéct dozlatova.

  5. Jako příloha se výborně hodí bramborová kaše, vařené brambory, šťouchané brambory, ale i rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!