Pivní výpečky s bramborovými noky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Výpečky:
cca 800 g vepřové plece
cca 700 g vepřového bůčku bez kosti
5-6 stroužku česneku
400 g cibule
sůl
drcený kmín
paprika - sladká nebo v kombinaci s pálivou
0,5 l piva - černé 10°
Noky:
1200 g vařených oloupaných brambor
sůl
2 vejce větší
cca 300 g hrubé mouky dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1-1,5 lžíce), kmínem (1-1,5 lžičky) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 45 minut. Pak odklopíme, promícháme a dopečeme doměkka a dozlatova, případně dle potřeby podlijeme troškou vody.

  2. Noky: do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu, do které hned budeme házet pokrájené noky.

  3. Uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy, osolíme, přidáme dvě vejce, cca 250 gramů hrubé mouky a propracujeme. Pak dle potřeby přisypáváme mouku, aby vzniklo vláčné, tvárné těsto, ze kterého vyválíme na moukou nebo solamylem posypaném stole dlouhé válečky, které pokrájíme na zhruba stejně velké dílky. Množství mouky se liší podle druhu a kvality brambor a mouky. Pokud nemáme brambory dostatečně moučné, doporučuji přidat i do těsta cca 1-1,5 lžíce solamylu. Pokrájené noky naházíme do vroucí vody, opatrně ode dna promícháme, přivedeme k varu. Po vyplavání noků na hladinu je krátce (postačí 1-2 minuty, nejlépe jeden vyndat a ochutnat) povaříme, scedíme a podáváme.

  4. Pivní výpečky s noky podáváme s kysaným zelím nebo dušenou řepou nebo zelím, špenátem.

  5. Pokud chceme, můžeme ze stejných ingrediencí připravit místo noků bramborové knedlíky. Ty od vyplavání povaříme za občasného otočení 15-20 minut, dle jejich velikosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!