Pivní celozrnné bagety

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
15 g droždí
120 g hladké mouky
- smícháme a necháme hodinu kynout
Dále:
130 ml (g) piva
3 lžíce oleje
100 g žitné celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5 lžičky soli
a kdo má rád, 0,5-1 lžičku chlebového koření nebo drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtvrtiny, z každého kusu uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme na dlouhé bagety, uložíme na plech s papírem nebo fólií, každou několikrát nařízneme a necháme vykynout.

  3. Vkládáme do trouby vyhřáté na 220°C, předtím můžeme (ale nemusíme) potřít vodou – nepotřeným bagetám zůstane na kůrce moučná kresba. Pečeme asi 20-30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!