Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Piškot:
5 středních vajec
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg pískového cukru
8 lžic horké vody
10 lžic oleje (používám slunečnicový)
1/2 prášku do pečiva
špetka soli k bílkům
Krém:
2 šlehačky
1 ztužovač šlehačky (nebo prášková šlehačka od Dr.Oetkera)
3 lžíce moučkového cukru
Krokant:
1 lžíce másla
60 g třtinového cukru nebo hnědého krystalového cukru
120 g mletých ořechů (nahrubo nebo mandlí,ořechy v igelit.pytlíku potluču zubatou stranou paličky na maso)
Ovoce:
ananasový kompot
citrónová šťáva
marmeláda (kyselejší např. višňová, rybízová ap.)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve vyšleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli.

  2. Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, až máme světlou napěněnou hmotu, potom po částech zašleháváme horkou vodu a olej. Ještě stále šleháme, pěna bude pěkně tuhá (zde platí, čím více šleháme, tím lépe). Nakonec zlehka zamícháme vařečkou sníh, střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v dortové formě průměr 24 nebo 26cm při 150°C asi 40-45 minut. Pečeme pomaleji, aby korpus stejnoměrně rostl.

  3. Mezitím si uděláme Krokant: na pánvi rozhřejeme máslo, přidáme cukr a při mírném plameni mícháme, až cukr několikrát vzpění, přidáme ořechy, řádně promícháme a dáme vychladit.

  4. Vyšleháme si také šlehačky s cukrem a ztužovačem (nebo prášk.šlehačkou).

  5. Do 1/3 šlehačky vmícháme 1/3 vychládlého krokantu (šlehačkou nemusíme šetřit, bude jí dost).

  6. Upečený vychládlý korpus jednou prořízneme, oba díly pokapeme - zvlhčíme ananasovou + citrónovou šťávou. Spodní díl potřeme marmeládou, naneseme 1/3 šlehačky + krokantu a přiložíme vrchní díl.

  7. Celý dortík potřeme zbylou šlehačkou, bok posypeme zbylým krokantem a ozdobíme ovocem.

  8. Po cca 1 hodině odpočinku v chladu můžeme krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!