Piškotová roláda s banánem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto budeme potřebovat:
5 vajíček
120 g krupicového cukru
100 g polohrubé mouky
1/2 lžičky citronové šťávy
Na krém budeme potřebovat:
1 sáček čokoládového pudinku (40 g)
250 ml mléka
100 g cukru krupice
250 g másla
rum
30 g ztuženého tuku
Dále budeme potřebovat:
2 banány
strouhaný kokos
kandované ovoce (nebo želatinové bonbóny)
cukrové perličky (stříbrné)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Z bílků a citronové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Potom postupně vešleháme do sněhu polovinu cukru. Dále ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, a ty po malých částech metličkou vmícháváme do sněhu. Nakonec po částech vmícháme mouku.

  2. Na plech dáme pečící papír a na něj rovnoměrně rozetřeme získanou hmotu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 5-7 minut. Upečený piškot necháme vychladnout (na papíře, mimo plech). Vychladlý piškot srolujeme i s papírem. Po vychladnutí piškot opatrně rozvineme a potřeme připraveným krémem (tloušťka maximálně 0,5 cm). Na okraj, kde začneme piškot rolovat položíme po celé délce banány a piškot opatrně, už bez papíru srolujeme. Při rolování si pomáháme odlepeným pečícím papírem.

  3. Krém: Do studeného mléka nasypeme sáček pudinku a 100 g cukru. Rozmícháme a dáme vařit za stálého míchání. Jakmile začne pudink probublávat, provaříme ještě 2 - 3 minuty (stále mícháme). Sundáme ze sporáku a okamžitě vmícháme ztužený tuk tak, aby byla hmota hladká. Dáme zchladit do vodní lázně a průběžně promícháváme. Jakmile je hmota vlažná, postupně do ní zašleháme polovinu másla, rum a druhou polovinu másla.

  4. Finále: Zarolovanou roládu potřeme jemně krémem, boky rolády posypeme strouhaným kokosem a nahoře roládu ozdobíme zbytkem krému za pomoci cukrářského zdobítka. Nakonec roládu dozdobíme kousky želé (kandovaného ovoce) a kuličkami. Hotovou roládu dáme vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!