Piňa colada dortík

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
3 vejce
100 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
Náplň:
4 plátky želatiny
4 lžíce ananasové šťávy z kompotu
350 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
50 g strouhaného kokosu
Navíc:
1 plechovka kompotovaného ananasu v kouscích
2 lžíce bílého rumu
strouhaný kokos
čokoládová poleva na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vejce promícháme s cukrem a šleháme do pěny, pak postupně vmícháme mouku. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Boky formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připravené formy vlijeme těsto a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 30 minut. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  2. Z ananasového kompotu scedíme šťávu, odebereme 4 lžíce a zalijeme plátky želatiny. Necháme želatinu chvilku nabobtnat. Smetanu smícháme s moučkovým cukrem a ušleháme do tuhé šlehačky. Pak do ní vmícháme kokos. Nabobtnalou želatinu ohřejeme, v okamžiku, kdy se rozpustí, stáhneme z ohně, v žádném případě se nesmí vařit. Do rozpuštěné želatiny metličkou vmícháme 2 lžíce šlehačkové náplně a pak ihned vše vmícháme do ostatní šlehačkové náplně.

  3. Z ananasového kompotu si odložíme několik hezkých kousků na ozdobení dortu, zbytek nasekáme nadrobno. V misce smícháme lžíci ananasové šťávy a 2 lžíce bílého rumu. Kolem vychladlého korpusu vrátíme zpátky boky dortové formy, korpus hustě propícháme špejlí nebo vidličkou a rumovou směsí ho zalijeme. Na korpus pak naklademe posekaný ananas a na něj navrstvíme připravenou náplň. Dortík dáme nejméně na 2 hodiny chladit.

  4. Ztuhlý dort vyndáme z lednice, opatrně odstraníme formu a povrch i boky dortíku posypeme kokosem. Nahoru ozdobně uložíme odložené kousky ananasu a dozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!