Pikantní žebírka (recept tety Jolany)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg žebírek
2-3 velké cibule
meruňkový kompot
Zálivka:
4 lžíce cukru
4 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce octa (nejlépe jablkového)
lžíce Worcesterové omáčky
lžíce kečupu
lžička sladké mleté papriky
1,5 lžičky soli
asi 200 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme zálivku - vše, kromě vody, krátce povaříme, pak smícháme s vodou. Žebírka naporcujeme na menší kousky, které z obou stran zprudka osmahneme na pánvi na trošce tuku.

  2. Naskládáme je do zapékací mísy, obložíme silnějšími kolečky cibule (které taky můžeme zlehka osmahnout), zalijeme hotovou zálivkou a zakryté dáme péct.

  3. Nepřidáváme žádnou další sůl ani tuk, žebírka bývají většinou tučná dost. Ke konci pečení maso odkryjeme, obložíme meruňkami z kompotu a dopečeme.

  4. Podáváme s mačkaným bramborem nebo kaší, někdo je zvyklý i na rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!