Pikantní žebírka (recept tety Jolany)
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg žebírek
- 2-3 velké cibule
- meruňkový kompot
- Zálivka:
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce octa (nejlépe jablkového)
- lžíce Worcesterové omáčky
- lžíce kečupu
- lžička sladké mleté papriky
- 1,5 lžičky soli
- asi 200 ml vody
Postup Pikantní žebírka (recept tety Jolany)
Postup přípravy receptu
-
Svaříme zálivku - vše, kromě vody, krátce povaříme, pak smícháme s vodou. Žebírka naporcujeme na menší kousky, které z obou stran zprudka osmahneme na pánvi na trošce tuku.
Naskládáme je do zapékací mísy, obložíme silnějšími kolečky cibule (které taky můžeme zlehka osmahnout), zalijeme hotovou zálivkou a zakryté dáme péct.
Nepřidáváme žádnou další sůl ani tuk, žebírka bývají většinou tučná dost. Ke konci pečení maso odkryjeme, obložíme meruňkami z kompotu a dopečeme.
Podáváme s mačkaným bramborem nebo kaší, někdo je zvyklý i na rýži.