Pikantní zázvorová žebírka

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových žebírek
4-5 stroužků česneku
1,5 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
4 lžíce sojové omáčky
3 lžíce oleje
sůl dle chuti, slanosti sojové omáčky
pepř mletý
2 větší cibule

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhaný česnek se zázvorem smícháme se sojovou omáčkou a olejem. Touto směsí potřeme žebírka a necháme 1,5 - 2 hodinky odležet při pokojové teplotě.

  2. Následně žebírka naskládáme do pekáčku s pokrájenou cibulí (krájím ji na silnější klínky, ale můžeme i na kostičky) a třemi lžícemi vody nebo piva. Pokud stekla marináda ze žebírek do misky nebo talíře, dáme ji zpět na žebírka. Žebírka opepříme, pekáč zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 60 minut. Během pečení zkontrolujeme, zda není nutné podlít (já podlévat nepotřeboval, cibule pustila dostatek šťávy).

  3. Když máme maso téměř jako dortík, odklopíme pekáček a dopečeme zlehka do barvy. Dle chuti (slanosti sojovky) můžeme žebírka přisolit, je-li to nutné.

  4. Podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky, gnocchi, bramborem nebo jen s chlebem a dobře vychlazeným pivem. Cibuli, kterou jsme podlévali jen minimálním množstvím vody či piva a rozdusila se na jakési cibulové zelí (proto to pokrájení na klínky), podáváme k žebírkům jako pikantní přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!