Pikantní zapečený květák s nivou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hlávka květáku
- 4 větší brambory
- 150 g šunky nebo uzené maso
- 200 g nivy
- pepř
- sůl
- 1 vejce
- hladká mouka
- muškátový oříšek
Postup Pikantní zapečený květák s nivou
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky“ a opereme. Do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem dáme plátky syrových brambor tak, aby pokryly dno i boky misky a posolíme. Potom vložíme růžičky květáku, přidáme nakrájenou šunku nebo uzené maso a na nudličky nakrájenou nivu.
Ochutíme pepřem. Zalijeme připraveným bešamelem a navrch ozdobíme proužky šunky nebo masa a sýra. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 20 minut tak až povrch začne zlátnout.
Vyjmeme z trouby a doprostřed misky opatrně rozklepneme jedno (nebo dvě) vejce a ještě tři minuty pečeme.
Bešamelovou náplň připravíme tak, že na pánvi rozpustíme máslo, vložíme nadrobno nakrájenou cibulku a půl stroužku česneku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku.
Přilijeme smetanu nebo mléko, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem a za stálého míchání necháme zhoustnout.