Pikantní zapečený květák s nivou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hlávka květáku
4 větší brambory
150 g šunky nebo uzené maso
200 g nivy
pepř
sůl
1 vejce
hladká mouka
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky“ a opereme. Do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem dáme plátky syrových brambor tak, aby pokryly dno i boky misky a posolíme. Potom vložíme růžičky květáku, přidáme nakrájenou šunku nebo uzené maso a na nudličky nakrájenou nivu.

  2. Ochutíme pepřem. Zalijeme připraveným bešamelem a navrch ozdobíme proužky šunky nebo masa a sýra. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 20 minut tak až povrch začne zlátnout.

  3. Vyjmeme z trouby a doprostřed misky opatrně rozklepneme jedno (nebo dvě) vejce a ještě tři minuty pečeme.

  4. Bešamelovou náplň připravíme tak, že na pánvi rozpustíme máslo, vložíme nadrobno nakrájenou cibulku a půl stroužku česneku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku.

  5. Přilijeme smetanu nebo mléko, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem a za stálého míchání necháme zhoustnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!