Pikantní plátky z vepřové kýty

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové kýty
4 hranolky špeku na prošpikování
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžička oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
půl lžičky Koření 5 vůní
půl lžičky koření tandoori masala
100 g nakládaných krájených žampionů
150 ml červeného vína Merlot
300 ml vývaru z kostí
1 lžička cukru dle potřeby
chilli
k podávání nať cibulky, petrželky aj.

Postup přípravy receptu

  1. Hranolky špeku dáme na malou chvilku do mrazáku ztuhnout a očištěné maso pak prošpikujeme pomocí špikovací jehly nebo do otvorů naříznutých tenkým nožem. Maso nakrájíme na 4 silné plátky, lehce osolíme a opepříme. V rozpálené pánvi na sádle a oleji plátky z obou stran prudce opečeme a vyndáme na talířek.

  2. Do výpeku dáme osmahnout nasekanou cibuli a když začne zlátnout přidáme česnek. Promícháme, podlijeme polovinou vína a necháme odpařit, vrátíme maso do pánve, posypeme kořením tandoori masala a pěti vůní (domácí nebo koupené). Podlijeme zbylým vínem, necháme odpařit alkohol a za občasného podlévání vývarem dusíme pod pokličkou do změknutí masa.

  3. Přidáme scezené žampiony a dle potřeby můžeme zahustit lžičkou solamylu rozmíchaným ve lžíci vody. Záleží na tom, kolik potřebujeme omáčky. Necháme přejít varem a podle chuti přidáme cukr, sůl nebo chilli. Podáváme nejlépe s rýží, posypané nasekanou natí cibulky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!