Pětikoláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 vejce
vanilkový cukr
půl hrnku krupicového cukru
rozpuštěné máslo
hrnek mléka
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
prášek do pečiva
Varianty:
1) čerstvé nebo kompotované ovoce a drobenka
2) kakao (řezy, bábovka)
3) mák
4) jablka a trochu marmelády (jablkový dort)
5) syrová mrkev (mrkvové řezy)

Postup přípravy receptu

  1. Základní těsto (přísady měříme hrnkem o obsahu 1/4 l): Do mísy rozklepneme 1 vejce a utřeme s vanilkovým cukrem a s polovinou hrnku krupicového cukru. Vmícháme rozpuštěné máslo nebo heru (asi čtvrt kostky, cca 60 g), přidáme hrnek mléka a 1.5 hrnku polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva.

  2. Varianta 1: Těsto vlejeme na vymaštěný pekáček vysypaný hrubou moukou, povrch poklademe čerstvým nebo kompotovaný ovocem, příp. posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě. Varianta 2: Do poloviny těsta vmícháme kakao a upečeme mramorové řezy nebo bábovku. Varianta 3: Odměříme půl hrnku maku, umeleme ho a vmícháme do těsta před přidáním mouky. Varianta 4: Dno vymazané dortové formy vysypané moukou poklademe oloupanými půlkami menších jablek, důlky po jádřincích vyplníme marmeládou. Na jablka nalejeme těsto a upečeme jablkový dort. Varianta 5: Do těsta vmícháme syrovou, jemně nastrouhanou mrkev a upečeme mrkvové řezy. Vychladlé můžeme rozkrojit a potřít ještě marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy