Perníkový dort s opilým švestkovým želé

Recepty, Dorty

Suroviny

250 ml polohrubé mouky
125 ml cukru
1 vejce
60 ml oleje
125 ml mléka
1 lžíce kakaa
1/2 sáčku perníkového kypřícího prášku
Švestkové želé:
0,5 kg švestek
3 lžíce cukru
250 ml červeného vína
250 ml vody
1,5 sáčku vanilkového pudinku
1 PL rumu
250 ml rostlinné šlehačky
1 vanilkový cukr
200 g zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Přísady na těsto smícháme, nalijeme do dortové formy (nejlépe rozevírací) a pečeme na 175°C asi 20 minut. Upečený korpus vyjmeme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

  2. Švestky omyjeme, vypeckujeme a překrájíme na čtvrtiny. V kastrolu je zasypeme cukrem, zalijeme vínem a povaříme. Ovoce má být měkké, ale ne rozvařené. Mezitím ve vodě rozmícháme pudinkový prášek a vše nalijeme do kastrolu ke švestkám. Povaříme společně, dokud hmota nezhoustne a nezesklovatí. Nakonec vmícháme lžíci rumu.

  3. Vychladlý korpus vložíme zpátky do formy a nalijeme na něj švestkové želé. Dáme dobře vychladit, nejméně na 2 hodiny.

  4. Šlehačku ušleháme společně s cukrem, vmícháme zakysanou smetanu a naneseme na povrch dortu. Ještě asi na hodinu vložíme do lednice ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!