Perníkové srdce
Recepty, ZdobeníSuroviny
- Pernikove cesto:
- 800 g hladké mouky
- 200 g medu
- 300 g práškového cukru
- 3 pl kakaa
- 2 čajové lžičky sody
- 3-4 lžičky perníkového koření
- 100 g tuku
- trochu černé kávy
- 3 vejce
- 1 vejce na potretie medovníkov
- voda
- Falosny marcipan:
- (MARCIPÁN I od DagmarM z dama.cz)
- 20 dkg sušeného mléka - já používám buď plnotučné nebo polotučné
- 20 dkg cukr moučka - oboje prosít
- 2 lžičky oleje
- trochu mandlové tresti - dávám 3 kl
- vodu dle potřeby - přibližně 50 ml (já jsem dala o trošku víc)
- (kl = kávová lžička
- Výsledek musí být hustý jak plastelína, a to je opravdu důležité. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté, a pak je z toho najednou kaše.
- Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl.
- Tip: Zpracovat nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Co se týká lesku, ještě to dělají tak, že hotové výrobky jemně postříkají olejem - rozprašovačem.
- Tento mi chutná víc.)
Postup Perníkové srdce
Postup přípravy receptu
-
Z falosneho, zafarbeneho marcipanu urobime kvety a listy. Na upeceny medovnik urobime kontury hustou polevou, nechame zascnut. Potom oblejeme hrubsou vrstvou riedkej polevy a poukladame do nej kvety a listy. Dame susit do truby asi na 20min, na 60°C, mozeme zapnut cirkulaciu vzduchu. Po vysuseni dozdobime hustou polevou.