Perníková chaloupka + postup

Recepty, Pro děti

Suroviny

650 g hladké mouky
240 g moučkového cukru
4 celá vejce
100 g medu
50 g tuku (nejlépe Omega)
1 polévkovou lžíci skořice
1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs)
l lžička jedlé sody
2-3 lžíce kakaa chcete-li tmavší těsto
(Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!!)
Poleva:
1 bílek
150-200 g moučkového cukru
citrónová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké.

  2. Válíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyřežte díly a plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min.

  3. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

  4. Poleva:

  5. Moučkový cukr přesát přes jemné sítko aspoň 2x, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15-20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Proto dejte napřed jen 15 dkg cukru a pak podle potřeby přidejte zbylých 5dkg a pořádně ještě vymíchejte dohladka. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy. Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5-6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.

  6. Polevu na perníčcích nechte pořádně zatvrdnout a pak zabalte do igelitu a dejte do chladna, můžete přidat rozkrojené jablíčko, aby byli vláčné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!