Perníková chaloupka + postup
Recepty, Pro dětiSuroviny
- 650 g hladké mouky
- 240 g moučkového cukru
- 4 celá vejce
- 100 g medu
- 50 g tuku (nejlépe Omega)
- 1 polévkovou lžíci skořice
- 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku (anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs)
- l lžička jedlé sody
- 2-3 lžíce kakaa chcete-li tmavší těsto
- (Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!!)
- Poleva:
- 1 bílek
- 150-200 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
Postup Perníková chaloupka + postup
Postup přípravy receptu
-
Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké.
Válíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyřežte díly a plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min.
Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.
Poleva:
Moučkový cukr přesát přes jemné sítko aspoň 2x, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15-20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Proto dejte napřed jen 15 dkg cukru a pak podle potřeby přidejte zbylých 5dkg a pořádně ještě vymíchejte dohladka. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy. Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5-6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.
Polevu na perníčcích nechte pořádně zatvrdnout a pak zabalte do igelitu a dejte do chladna, můžete přidat rozkrojené jablíčko, aby byli vláčné.