Perník s jablky vláčný

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
170 g krupicového cukru
2 lžíce kakaa
2 lžičky perníkového koření
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžička kypřícího prášku do perníku
špetka soli
3 vejce
200 ml mléka
150 ml slunečnicového oleje
4 jablka
rybízová marmeláda (nebo jakákoliv jiná)
100 g 70% hořké čokolády + 5 g 100% tuku

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřidla, kakao, koření a sůl. Jablka nastrouháme na jemno.

  2. Vajíčka šleháme s cukrem do pěny, přidáváme olej, mléko a sypkou směs. Důkladně ušleháme a na závěr přidáme nastrouhaná jablka. Šťávu z jablek nesléváme!

  3. Střední plech (34 x 26 cm) vyložíme pečícím papírem, potřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vylijeme na plech a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba půl hodiny, každý podle své trouby. Těsto je nutné během pečení vyzkoušet špejlí, aby se nechytalo.

  4. Hotový perník necháme vychladnout, vyklopíme z plechu a odstraníme pečící papír. Rozpůlíme po délce a plníme rybízovou marmeládou.

  5. Vršek perníku polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s tukem. Důkladně mícháme, až se vytvoří hladká lesklá hmota. Perník můžeme jen pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!