Pepřové hovězí s divokou šťávou a bramborovocelerovou kaší

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

400 - 600 g hovězího masa (4 plátky po 100-150 g)
2 velké mrkve
1 velká cibule
100 g farmářské slaniny vcelku
2 lžíce přepuštěného másla
3 lžíce zavařených brusinek
3 lžíce Halali (sterilované zeleniny)
mletý černý pepř
2 lžičky mletého nového koření
1 lžíce celého jalovce
3 bobkové listy
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl
6 velkých brambor
1/4 celeru
100-150 ml horkého mléka
2-3 lžíce másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa nařízneme po okrajích a obalíme v mletém černém pepři. V kastrole rozehřejeme máslo a plátky masa zprudka osmahneme dohněda. Vyjmeme a uchováme v teple, třeba pod alobalem.

  2. Do výpečku po mase vložíme kostičky slaniny, nasekanou cibuli a stejně velké kostičky mrkve. Za stálého míchání vše dlouho restujeme na střední teplotě do krásně hnědé barvy. Závěrem přidáme jalovec a bobkový list, necháme rozvonět, zasypeme mletým novým kořením a vrátíme maso.

  3. Zalijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale neplavalo. Přidáme Halali, brusinky, osolíme a necháme přikryté dusit do změknutí masa. Podle potřeby přiléváme horkou vodu a promícháváme.

  4. Měkké maso vyjmeme a zbytek vydusíme na tuk (za vařečkou na dně kastrolu zůstává suchá stopa). Zasypeme moukou, opečeme a zalijeme vroucí vodou do hustoty řidší omáčky. Promícháme, teplotu snížíme na minimum, vrátíme maso a necháme půl hodiny probublávat, až tuk vystoupí na povrch šťávy. Poté maso opět vyndáme, vybereme celé kousky koření a omáčku propasírujeme. Hustotu doladíme přidáním vody a dochutíme cukrem, octem, případně solí.

  5. Brambory a celer uvaříme doměkka, vodu slijeme a vše rozšťoucháme. Přidáme máslo, horké mléko (po částech) a ušleháme elektrickým šlehačem. Na závěr dochutíme solí. Maso podáváme s kaší a přelijeme omáčkou. Při podávání sypeme nakrájenou čerstvou plocholistou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!