Pečený zázvorový čaj s citrusy

Recepty, Ostatní

Suroviny

1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu (popř. slivovice)
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca 1x1 cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi.

  2. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200 st.C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.

  3. Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2-3 KL směsi, včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!