Pečení chleba v páře

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

libovolné oblíbené těsto na chleba

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme.

  2. Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250°C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla).

  3. Dále si nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem.

  4. Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody. Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220°C a pečeme ještě asi 45-60 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle.

  5. Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!