Pečené vegan koblížky (bez mléka a vajec)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto na koblížky:
1 hrnek rostlinného mléka nebo vody
50 gramů tuku, např. Alsan
1 špetka psyllia (nemusí být)
4 lžíce třtinového nebo bílého cukru
špetka soli
250 gramů hladké mouky
250 gramů celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
(může být ale i jen ½ kg hladké bílé mouky)
1 kostka droždí
Na potření koblížků:
½ kostky tuku
4 lžíce rumu
2 lžíce cukru, medu, javorového sirupu, melasy, sladovitu…

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme v pořadí, jak jdou za sebou do pekárny a necháme hodinu nakynout. Samozřejmě lze udělat i bez pekárny klasicky s kváskem.

  2. Po hodině vyklopíme těsto na pomoučený vál, vyválíme asi 2 cm tlustou placku, vykrájíme skleničkou kolečka a přesuneme je na plech. Tam je ještě 15 minut necháme kynout.

  3. Během toho nahřejeme troubu na 160°C a rozpustíme v kastrólku všechny suroviny na potření.

  4. Nakynuté koblížky dáme na 20 minut péct do trouby. Po vytažení je ještě horké potřeme směsí másla, rumu a cukru a po vychladnutí je potřeme ještě jednou. Můžeme je pak buď posypat cukrem a třeba skořicí nebo grankem (koblížky lepí a hezky to na nich drží) nebo je jíst klasicky, potřené marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!