Pečené smetanové kuře s uzeným masem a bramborami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 naporcované kuře nebo kuřecí díly pro 4 osoby
200 g uzeného masa (plec, karé...)
brambory pro 4 osoby
máslo nebo olej
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 snítka rozmarýnu nebo tymiánu
sůl
pepř
250 ml smetany ke šlehání
solamyl - není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Kuře rozporcujeme na menší díly, sundáme kůži (tentokrát nám nepůjde o křupavou kůrčičku), opláchneme, necháme okapat, osolíme a opepříme (pozor na slanost uzeného masa).

  2. Do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a na ně naskládáme připravené kuřecí maso, které obsypeme na nudličky nebo kostičky pokrájeným uzeným masem.

  3. Do pekáčku vložíme oloupané brambory pokrájené na větší kusy, nové brambory nemusíme loupat, můžeme je jen dobře omýt, menší vložit do pekáče celé nebo přepůlené větší. Přidáme lístky nebo snítku rozmarýnu či tymiánu, přilijeme smetanu, mírně osolíme brambory, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů cca na hodinku.

  4. Během pečení zkontrolujeme, jeli třeba, podlijeme vodou, vývarem nebo mlékem.

  5. Kdo chce více omáčky, může ke konci pečení přilít do pekáčku trošku vody, ve které jsme promíchali maličko solamylu nebo v pekáčku naředit smetanový sos vodou (mlékem) a přidat trošičku jíšky. Vše necháme ještě v troubě krátce provařit (probublat). Vyndáme snítku bylinek a můžeme podávat. Jako obměnu můžeme k masu přidat i sušené nebo spařené pokrájené houby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!