Pečené, marinované vykostěné koleno a máslové kapustičky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vykostěného kolena
4 stroužky česneku
olivový olej
2 velké cibule
1 lžička červené papriky
50 g uzené slaniny
sůl
pepř
300 g kapustiček
máslo na dva prsty

Postup přípravy receptu

  1. Maso musíme naložit den, či dva i více dní dopředu do marinády.

  2. Olivový olej (asi 5 lžic, množství je jen orientační) smícháme s utřeným česnekem, červenou paprikou, trochou soli a nalijeme na maso. Dobře promícháme, uzavřeme a dáme do lednice, kde necháme 24-48 hodin marinovat.

  3. Kapustičky zbavíme vrchních listů a dáme povařit do osolené vody cca 5 minut. Potom přendáme na chvíli do studené vody, aby si uchovaly barvu, studené scedíme a necháme zatím bokem odkapat.

  4. Dno pekáčku vytřeme olejem, poklademe cibulí pokrájenou na kolečka, plátky uzené slaniny a přidáme marinované maso (i se zbytky marinády), které jsme ještě opepřili. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct 20 minut na 200°C a pak další 1,5 hodiny na 100°C.

  5. Během pečení kontrolujeme a přelíváme výpekem. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě dosolíme a opepříme. Posledních 20 minut pečeme již odkryté na barvu.

  6. Na pánev dáme rozpustit máslo s pár kapkami oleje, přidáme překrojené kapustičky řeznou plochou dolů, osolíme, opepříme a opékáme, až mají zlatou barvu.

  7. Hotové maso přelité výpekem servírujeme s kapustičkami a jako příloha jsou skvělé brambory v jakékoliv úpravě. Já volila bramborovou kaši.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!