Pečené kuře s nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 celé kuře
1 lžička soli
1 špetka mletého kmínu
3 vrchovaté lžíce vepřového sádla
Na nádivku:
8 rohlíků
200 ml mléka (nebo domácího vývaru)
100 g másla
4 vejce
necelá 1 lžička soli (pokud je vývar solený, tak méně)
0,5 hrnku vlašských ořechů – vyloupaných a nasekaných nahrubo
2 stroužky česneku
čerstvá nebo sušená petrželka
zhruba 10 dlouhých a tenkých plátků originální anglické slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Celé kuře omyjte pod studenou tekoucí vodou, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, budou se parádně hodit na nádivku.

  2. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti asi jeden centimetr.

  3. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným, avšak jen vlažným máslem. Nalijte tuto směs na rohlíky a nechte chvíli odpočinout.

  4. Mezitím ušlehejte sníh z bílků a ze špetky soli.

  5. K namočeným rohlíkům vmíchejte ořechy, sůl, prolisovaný česnek a petržel.

  6. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a opatrně ho do směsi vmíchejte – nejlépe to jde tak, když velkou lžící nebo stěrkou podebíráte směs ode dna mísy a překládáte ji přes sníh nahoře.

  7. Touto nádivkou (nenechte se zmást konzistencí, vajíčka dokážou při pečení pojmout opravdu hodně tekutiny) naplňte část břišní dutiny, vecpěte ji pod kůži na prsou a napěchujte jí i kůži na krku.

  8. Ze zbytku udělejte válečky – když se vám nádivka lepí až na paty, namočte si ruce do studené vody, pomůže to – a omotejte je slaninou. Nemáte-li na to dost času nebo trpělivosti, vymažte máslem formu na chlebíček nebo srnčí hřbet, přemístěte do ní zbytek nádivkové hmoty a navrch rozložte všechny plátky slaniny do nějakého rytmického vzoru.

  9. Krátkým provázkem (z přírodního, nikoli umělého vlákna) k sobě svažte konce stehýnek, nejlépe to jde, když je před tím překřížíte přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru, které opeřenci zabrání vypadat poněkud odvázaně a vyzývavě. Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v masu zůstane víc šťávy. Ostatní otvory, kudy by mohla utíkat nádivka, spíchněte párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky.

  10. Připravené kuře celé zvenku potřete dvěma lžícemi sádla – nejlépe to samozřejmě jde rukou. Není-li nádivka uvnitř, přidejte do břicha jednu lžící sádla. Kuře zvenku osolte a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout křupavosti, proto solí nešetřete.

  11. Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší než samotný pták. Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy a jejich konzistence ani chuť rozhodně nebudou připomínat slisované piliny. Pokud ale v těch místech již čeká nádivka, dejte kuře rovnou prsíčky nahoru a otáčení v průběhu pečení už neprovádějte. Protože se kůže snadno přichytí k plechu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Pokud snad máte stejně jako já problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část – kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte.

  12. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190 °C. Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu.

  13. Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Zároveň odstraňte špejle nebo konce křídel a do pekáčku naopak přidejte nádivkové válečky. Po obracecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Máte-li nádivku v samostatném pekáčku, nyní přichází i její chvíle, vložte ji také do trouby.

  14. Tímto okamžikem začněte kuře každých 10–15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody. Zhruba 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Pokud se peče i s nádivkou uprostřed, přidejte 15 minut navrch. O propečenosti masa se můžete přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut.

  15. Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem.

  16. Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Pak teprve kuře libovolným způsobem nakrájejte (nasekejte, natrhejte) a případně také odeberte přebytečnou kůži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!