Pečené kuře s nádivkou dle hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5 kg kuře
sůl
mleté nové koření
tymián
pepř
sladká paprika
Nádivka:
4 ks housek (staré)
3 ks vajec
2 dl mléka
100 g sušených hub
1 ks cibule
1 ks mrkve (malá)
1 ks jarní cibulky
2 stroužky česneku
1/2 pálivé papriky ((nemusí být)
150 g uzeného boku
100 g paprikové klobásy (zvěřinová)
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky muškátového oříšku (mletý)
1/2 lžičky pepře
1 lžička majoránky
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Nádivka: Do mísy nasypu na kostky nakrájené staré housky. Přisypu nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na kostky nakrájený bok a klobásu, na drobno nakrájenou papriku a česnek, nakrájené okapané houby a celé okořením a osolím. Zaliji mlékem a rozklepnu to směsi vejce a přidám povolené máslo. Vše pořádně promíchám do kompaktní hmoty.

  2. Kuře očistím, omyji a osuším. Pak celé osolím zvenku i zevnitř. Kuře napěchuji nádivkou a zajistím, aby nádivka nevytekla (sešiji nebo sešpendlím párátky). Pak kuře vložím do pekáče prsy dospod na kůži ze špeku nebo z domácího uzeného boku. Přeliji slunečnicovým olejem a okořením.

  3. Zbylou nádivku položím na naolejovaný alobal, stlačím a v alobalu stočím do pevného válečku. Vložím do pekáče ke kuřeti. Kuře pak podliji 3 dl vody.

  4. Pekáč přikryji druhým pekáčem a vložím do trouby, vyhřáté na 200°C. Po 30 minutách kuře zkontroluji, otočím, okořením i druhou stranu a stáhnu teplotu na 100°C, nádivku vybalím z alobalu a položím zpět ke kuřeti a peču dále asi 1,5 hodiny.

  5. Průběžně podlévám výpekem, případně vodou. Po 1,5 hodině kuře a nádivku přesunu na podnos a naporcuji. Podávám s rýží politou výpekem, sypanou pažitkou a s nakládanou řepou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!