Pečené hranolky alias domácí „hrancle”

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1,2 kg syrových brambor (nejlépe typ C - moučné)
30 ml oleje
čerstvá petrželka
pažitka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně omyjeme, pokud chcete, můžete oloupat. Nakrájíme na hranolky zhruba 1 cm široké. Dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Necháme odležet minimálně 30 minut, já většinou dávám do lednice přes noc, protože hranolky pak mají lepší chuť.

  2. Scedíme a důkladně osušíme. Zakápneme olejem, doporučuji olivový. Promícháme a rozložíme na pečící papír. Pečeme na 225°C dozlatova. Je třeba si čas ohlídat podle vaší trouby. Já pekla 20 minut a poté promíchala a 10 minut dopekla pod grilem. Upečené hranolky osolíme, promícháme s posekanými bylinkami a můžeme servírovat.

  3. Tip: Pokud použijete olivový olej, doporučuji hranolky ochutit rozmarýnem. Nebojte se experimentovat. Hranolky můžete obměnit třeba česnekem, parmazánem nebo mletou paprikou. K hranolkům si můžete dát domácí kečup...http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup-od-mishky/ nebo zdravější variantu tatarky... http://www.toprecepty.cz/recept/41904-smakoneza-a-smatarka/


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!