Pečená štika s křenovým přelivem

Recepty, Ryby

Suroviny

1 filet ze štiky (400 g)
5 dkg čerstvě strouhaného křenu
1 kelímek smetany 33%
máslo
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Filet štiky opláchneme vodou, osušíme a bohatě osolíme.

  2. Rozdělíme na dvě porce a kůži nařízneme, aby se nám ryba při pečení nekroutila.

  3. Na plech si dáme pečící papír, který lehce potřeme olivovým olejem a položíme na něj kůží dolů porce štiky.

  4. Lehce opepříme čerstvě mletým pepřem.

  5. Na každou porci štiky položíme silnější plátek másla.

  6. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 15 minut na plný výkon (plynová trouba).

  7. Po 15 minutách opatrně porce štiky otočíme kůží nahoru a pečeme dalších 15 minut opět na plný výkon.

  8. Během pečení si připravíme přílohu a křenový přeliv.

  9. Na křenový přeliv dáme do malého kastrůlku rozpustit lžíci másla, do kterého vložíme nastrouhaný křen (cca 1 polévkovou lžíci).

  10. Po lehkém orestování přidáme kelímek poctivé smetany a necháme lehce probublávat, dokud nám lehkým vyvařením smetana nezhoustne.

  11. Následně přecedíme a vznikne nám velmi jemný a hladký křenovo-smetanový přeliv, který udržujeme teplý.

  12. Na přílohu použijeme malé vařené brambory, které opečeme na másle a následně je ochutíme čerstvě nasekaným rozmarýnem a majoránkou.

  13. Porci štiky servírujeme na opečené brambory a bohatě doplníme křenovým přelivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!