Pečená krůtí stehna na rozmarýnu a česneku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 krůtí stehna s kostí o váze celkem 1 kg
3 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo lžičku sušeného
4–5 stroužků česneku na plátky
sůl
pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete zapíchat pod kůži, aby lépe držely a při pečení nevypadávaly. Maso lehce a stejnoměrně osolte a opepřete, potřete olejem (nejlépe pomocí štětce) a dejte na chladné místo marinovat. Chce to aspoň půl hodiny, ale klidně nechte maso v marinádě i přes noc.

  2. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Maso vložte do pekáčku, překryjte alobalem a dejte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte nejméně půl hodiny;doba pečení závisí na váze masa. Vypékající se šťávu můžete případně zředit trochou horké vody, aby se nic nepřipalovalo.

  3. Po půlhodině vpíchněte do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abyste zjistili, zda je vytékající šťáva ještě narůžovělá. Pokud ano, pokračujte v pečení. Na posledních deset minut teplotu zase o dvacet stupňů zvyšte a sundejte alobal.

  4. Hotové maso nechte asi deset minut odpočívat, pak nakrájejte na porce (odstraňte tenké kůstky a šlachy) a podávejte. Skvělou přílohou je dlouhozrnná rýže ve směsi s rýží divokou nebo zelí s brambory,či knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!