Pečená kachní stehna a voňavá kapusta s uzenou slaninou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kachní stehna
sůl
bílý pepř
olivový olej
Dále:
½ hlávky kapusty
10 růžiček kapusty
250 g uzené libové slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
1 větší brambora
sůl
pepř
ocet
cukr krupice
1 menší mrkev
olivový olej
1 dl vody

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrájíme na nudličky, růžičkovou zbavíme vrchních listů a rozkrojíme napůl, mrkev nastrouháme na tenké nudličky, česnek prolisujeme, slaninu nakrájíme na kostičky. Bramboru oloupeme, uvaříme v osolené vodě do poloměkka a vychladlou nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Kachní stehna opláchneme, osušíme, z obou stran nasolíme, lehce opepříme, vložíme do pekáčku s trochou oleje, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme péct. Pečeme prvních 15-20 minut na 200°C, potom ztlumíme na 100 °C a pečeme za občasného přelívání výpekem cca 1-2 hodiny, nebo i déle, až jsou stehna měkká. Poslední 30 minut pečeme odkryté na barvu.

  3. Cibuli osmažíme na troše oleje do sklovita, přidáme slaninu a ještě trochu opékáme. Slaninu neopékáme moc, aby nebyla tvrdá, ale jen rozvoněná.

  4. Přidáme kapustu, podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme ocet s cukrem (množství je individuální podle toho, jak máme rádi kyselé či ne), nastrouhanou bramboru a vše dusíme do měkka.

  5. Ke konci přidáme česnek, nastrouhanou mrkev, znovu ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, octem nebo cukrem a už jen chvíli dusíme.

  6. Hotové servírujeme s kachními stehny lehce pokropenými výpekem. Jako přílohu jsem volila opečené bramborové šišky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!