Pečená jablka s perníkovým srdcem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

4 větší jablka
cca 100 g perníku na strouhání
2 lžíce medu, dle sladkosti jablek
1,5 lžíce pikantní marmelády - malinová, brusinková, rybízová
1 lžička mleté skořice
3 lžíce másla
hnědý rum nebo citronová šťáva
citronová šťáva
opražené ořechy a rozinky dle chuti - nejsou nutné
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív připravíme směs z nastrouhaného perníku s medem, zavařeninou, skořicí, 1 a půl lžící másla a pár kapkami rumu nebo citronové šťávy. Kdo chce, může do směsi přidat trošku nasekaných, na sucho opražených ořechů nebo drobně pokrájené rozinky nebo brusinky.

  2. Jablka spirálovitě oloupeme, opatrně vydlabeme jádřinec a místo po jádřinci vyplníme perníkovou směsí. Jablka pokapeme citronovou šťávou a pocukrujeme moučkovým cukrem. Slupku můžeme oloupat úplně, ale pokud máme jablka moučnatá a křehká, která se okamžitě rozváří, doporučuji slupku klidně ponechat celou, jako obal, který po upečení nejíme, ale poslouží nám pouze na zpevnění. Pečeme pak bez obav, že se jablka při pečení rozpadnou...

  3. Jablka dáme do zapékací misky, se zbytkem másla a lžící vody a pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Pečeme na vyšší teplotu, aby se nerozpekla, spíše opekla a prohřála a během pečení je jednou přelijeme máslovou šťávou.

  4. Dozdobit můžeme dle chuti kysanou smetanou, šlehačkou, zavařeninou... Podáváme teplá, ale dobrá jsou i studená.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!