Pečená dýně se zeleninou a masovými kuličkami

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

400 g dýně hokaido
160 g oloupaného celeru
100 g mrkve
80 g pórku
1-2 bobkové listy
nové koření mleté, dle chuti
sůl
olej nebo máslo
Mleté kuličky:
300 g mletého masa
1 vejce
1 šalotka nebo malá cibule
sůl
pepř mletý
nové koření mleté, dle chuti
strouhanka na zahuštěni

Postup přípravy receptu

  1. Vydlabanou neloupanou dýni a oloupaný celer pokrájíme na kostky, očištěný pórek a mrkev na kolečka. Vše dáme do zapékací misky, osolíme, přidáme bobkový list a okořeníme dle chuti novým kořením, pokud nemáme mleté, dáme kuličky, které před podáváním vyndáme společně s bobkovým listem.

  2. Do mletého masa vmícháme vejce, jemně pokrájenou šalotku, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud je směs řídká, můžeme přidat trošku čerstvě mleté strouhanky, pro lepší tvarování kuliček.

  3. Na pokrájenou zeleninu posadíme malé kuličky, které jsme si vytvořili z mleté směsi, vše trošičku pokapeme olejem nebo rozpuštěným máslem, zapékací misku zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů na cca 20 minut, poté odklopíme a dopečeme do barvy.

  4. Před podáváním můžeme posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo můžeme doplnit ochuceným dipem ze zakysané smetany, vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!