Párkrole - párkové kremrole

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
160 g sýru Eidam nebo Goudy - jemně nastrouhaného
500 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 vejce
1 droždí kostka 42 g
100 ml mléka
200 g másla nebo Hery
hladká mouka na podsypání
Dále:
rozšlehané vejce na potření
zhruba 600 g párků ve vlastním střívku, dle chuti: sýrové, vídeňské, debrecínské, mini párky...
koření dle chuti: kmín, směsi koření...
sůl
semínka dle chuti nebo mák
hořčice plnotučná nebo dijonská, pikantní...
česneková nebo chilli pasta

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze všeho vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Nenecháváme kynout, ani neděláme kvásek.

  2. Z těsta vyválíme na pomoučněném stole slabý plát, který rádýlkem pokrájíme na slabé proužky, ty namotáváme šikmo na párky z jednoho konce na druhý. Takto zabalené párky přeneseme na plech, potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme ihned péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova.

  3. Po vyndání z trouby můžeme hned servírovat se zeleninovým salátem nebo je můžeme podávat i vychladlé jako studené pohoštění k pivu nebo jako svačinku.

  4. Plát těsta můžeme před pokrájením na proužky potřít i hořčicí nebo rozetřeným česnekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!