Panské párance (recept s příběhem)

Recepty, Těstoviny

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 KL soli
250-400 ml studené vody
dle savosti mouky
----------------------
K dohotovení:
nové brambory dle počtu strávníků
kvalitní slanina
1-2 cibule
3 stroužky česneku
sádlo, máslo
brynza
kmín
nať z lahůdkové cibule

Postup přípravy receptu

  1. Den předem z uvedených surovin vypracujeme těsto. Práci jsem zadala robotu, ale pak jsem ho ještě na podložce propracovala, až bylo lesklé a nelepilo. Uložila jsem ho do krabičky a nechala do druhého dne odležet.

  2. Dobře umyjeme brambory a i se slupkou je dáme péci do trouby, vyhřáté na 200 °C. Během pečení začneme dělat párance. Těsto tence po částech rozválíme, rukama ho ještě natáhneme a mělo by se začít trhat rukama na nepravidelné dlouhé nudle. Zkusila jsem to, ale přiznám se, že jsem se s tím přestala párat:-) a pomohla jsem si radýlkem. Těsto se nepodsypává, tudíž se trochu lepí, ale v rukách lze roztáhnout až na 50 cm a uštipujete si vámi zvolenou délku. Vařila jsem je v osolené vodě po částech, je toho celkem dost. Jakmile párance vyplavou, jsou hotové. Ukládala jsem je do termomísy. Na pánvi jsem na sádle dala smažit cibuli, přidala kmín a ke konci nechala rozvonět česnek.

  3. Uvařené brambory jsem rozmačkala šťouchadlem, osolila a polila rozpuštěným máslem. Na ně jsem dala párance a ty jsem polila osmaženou cibulí s česnekem. Pak jsem na rozdrobila brynzu a nakonec vše přelila osmaženou slaninou na zbytku másla. Posypala natí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!