Ovocný lejanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

1,5 kg polohrubé mouky
2 vajíčka (jedno do těsta, druhé na potírání krajů lejance)
1 Hera
moučkový cukr
4 banány (lze i jiné ovoce)
1 l mléka
1 kostka kvasnic
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do zadělávací mísy dáme 1 kg polohrubé mouky, děláme to, abychom mohli mouku už jenom přidávat. Doprostřed uděláme dolíček a do dolíčku dáme kvasnice. Navrch kvasnic dáme trochu moučkového cukru, aby nám kvasnice vyplavaly, ohřejeme mléko a dáme na kvasnice.

  2. Až kvasnice vyplavou na povrch, přidáme vajíčko, osolíme a nakrájíme půlku Hery. Z druhé půlky uděláme posýpku.

  3. Těsto mícháme, dokud se neukáží bubliny (těsto děláme řídké), až je vymíchané, dáme vykynout (zakryjeme ručníkem).

  4. Zatím si nakrájíme banány na kolečka a uděláme posýpku z Hery, mouky a cukru moučky.

  5. Na plechy dáme pečící papír, až těsto vykyne, lejeme ho na plech, dáváme navrch těsta nakrájené banány (nebo jiné ovoce), posypeme posýpkou a rozkvedlaným vajíčkem mažeme kraje lejance.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě. My to pečeme v plynové troubě zhruba půl hodiny, občas se na lejanec podíváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!