Ovocný koláč pečený v remosce

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g moučkového cukru
1/2 vanilkového cukru
několik kapek citronového aroma od Dr.Oetkera nebo trochu citronové kůry z bio citronu
1 vejce
špetka soli do sněhu
1 dl oleje
2 dl vody
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1/3 lžičky skořice nebo méně i více - možno i vynechat úplně
300 g višní nebo jiného sezónního ovoce
na vyložení formy papír na pečení a na dozdobení moučníku na talíři oslazená zakysaná smetana
cukr
opražené mandlové lupínky
několik višní
meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Z bílku a špetičky soli si ušleháme pevný sníh.

  2. Žloutek, citronové aroma, zhruba 1 - 2 lžíce vody z už odměřených 2 dl si prošleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, vodu, vše smícháme dohromady a nakonec už jemně vmícháme sníh.

  3. Formu remosky si vyložíme papírem na pečení a vlijeme do ní těsto. Aby nám papír lépe držel, tak si odstřihnutý kus můžeme zmuchlat do koule a formu vyložit. Pokud nemáme papír, tak musíme formu vymazat tukem a vysypat např. hrubou moukou. Papír je ale lepší.

  4. Poklademe vypeckovanými višněmi nebo jiným ovocem, přiklopíme a pečeme 40 minut.

  5. Příště bych dala do formy polovinu těsta, na to ovoce a zbytek těsta a ještě na povrch ovoce. Bylo to tak psáno i v receptu, ale těsto se mi zdálo dost řídké a myslela jsem, že višně propadnou ke dnu. Nepropadly vůbec.

  6. Po upečení topné těleso odklopíme, chvíli necháme a pak koláč vyndáme z formy na mřížku. Odstraníme papír na pečení, pocukrujeme, nakrájíme a na talíři dozdobíme dle své fantazie nebo necháme jen jako řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!