Ovocný koláč jogurťák

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g bílého jogurtu
2 kelímky polohrubé mouky (kelímek od jogurtu)
1/2 kelímku moučkového cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
1/2 l smetany na šlehání (mléka)
tuk na vymazání
mouka nebo strouhanka na vysypání formy
ovoce dle možností (jahody, jablka, hrušky, meruňky, švestky,
třešně, lesní ovoce...)
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
60 g rostlinného tuku
60 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Koláčovou formu vymažeme máslem nebo rostlinným tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou.

  2. Do formy poté vlijeme řidší těsto, které jsme umíchali z výše uvedených surovin. Uhladíme gumovou stěrkou, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut při 200°C.

  3. Pokud použijeme jablka, posypeme je mletou skořicí, pokud poklademe těsto půlkami švestek, posypeme je mletým mákem smíchaným s cukrem a drobenku vynecháme.

  4. Velmi chutný je jogurťák s meruňkami, jahodami nebo borůvkami.

  5. Ovoce lze použít jak čerstvé, tak i zmrazené, ale i kompotované.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!