Ovocný koláč jogurťák
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g bílého jogurtu
- 2 kelímky polohrubé mouky (kelímek od jogurtu)
- 1/2 kelímku moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 l smetany na šlehání (mléka)
- tuk na vymazání
- mouka nebo strouhanka na vysypání formy
- ovoce dle možností (jahody, jablka, hrušky, meruňky, švestky,
- třešně, lesní ovoce...)
- Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g rostlinného tuku
- 60 g moučkového cukru
Postup Ovocný koláč jogurťák
Postup přípravy receptu
-
Koláčovou formu vymažeme máslem nebo rostlinným tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
Do formy poté vlijeme řidší těsto, které jsme umíchali z výše uvedených surovin. Uhladíme gumovou stěrkou, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut při 200°C.
Pokud použijeme jablka, posypeme je mletou skořicí, pokud poklademe těsto půlkami švestek, posypeme je mletým mákem smíchaným s cukrem a drobenku vynecháme.
Velmi chutný je jogurťák s meruňkami, jahodami nebo borůvkami.
Ovoce lze použít jak čerstvé, tak i zmrazené, ale i kompotované.