Ovocné želé
Recepty, MoučníkySuroviny
- 20 plátků čiré želatiny
- 400 g jahod (čerstvých nebo mražených)
- 400 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 50 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 400 ml třešňové šťávy
- šťávu z 1 citronu
- drcený hřebíček
- skořice
- Na omáčku:
- 150 ml odtučněného mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup Ovocné želé
Postup přípravy receptu
-
Želatinu necháme asi 10 minut nabobtnat ve studené vodě. Ovoce omyjeme a očistíme, mražené ovoce necháme v hrnci na mírném ohni lehce rozmrazit. Pak je rozmixujeme a povaříme s cukrem, vanilkovým cukrem, třešňovou a citronovou šťávou. Tekutinu přecedíme a ochutíme drceným hřebíčkem a skořicí.
Nabobtnanou želatinu dobře vymačkáme a rozpustíme v horké tekutině. Velkou formu vypláchneme studenou vodou, naplníme tekutinou a necháme v lednici asi 3 hodiny ztuhnout. Před vyklopením formu krátce namočíme do horké vody. Pak želé uvolníme nožem od kraje formy a vyklopíme na talíř.
Krém připravíme rozšleháním mléka s vejcem a cukrem. Podélně nařízneme vanilkový lusk, ostrým nožem vyškrábeme dužinu a přidáme ji do směsi. Za stálého míchání směs zahříváme (nesmí se vařit), dokud nezhoustne. Krém ihned odstavíme z ohně a za stálého míchání necháme vychladnout.
Pak s ním přelijeme želé.