Ovocné želé

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 plátků čiré želatiny
400 g jahod (čerstvých nebo mražených)
400 g malin (čerstvých nebo mražených)
50 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
400 ml třešňové šťávy
šťávu z 1 citronu
drcený hřebíček
skořice
Na omáčku:
150 ml odtučněného mléka
1 vejce
3 lžíce cukru
1 vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Želatinu necháme asi 10 minut nabobtnat ve studené vodě. Ovoce omyjeme a očistíme, mražené ovoce necháme v hrnci na mírném ohni lehce rozmrazit. Pak je rozmixujeme a povaříme s cukrem, vanilkovým cukrem, třešňovou a citronovou šťávou. Tekutinu přecedíme a ochutíme drceným hřebíčkem a skořicí.

  2. Nabobtnanou želatinu dobře vymačkáme a rozpustíme v horké tekutině. Velkou formu vypláchneme studenou vodou, naplníme tekutinou a necháme v lednici asi 3 hodiny ztuhnout. Před vyklopením formu krátce namočíme do horké vody. Pak želé uvolníme nožem od kraje formy a vyklopíme na talíř.

  3. Krém připravíme rozšleháním mléka s vejcem a cukrem. Podélně nařízneme vanilkový lusk, ostrým nožem vyškrábeme dužinu a přidáme ji do směsi. Za stálého míchání směs zahříváme (nesmí se vařit), dokud nezhoustne. Krém ihned odstavíme z ohně a za stálého míchání necháme vychladnout.

  4. Pak s ním přelijeme želé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!