Ovesné bochánky se sezamem (DlabemeZdrave)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

600 g celozrnné pšeničné mouky
250 ml obilného mléka
150 ml vody
20 g droždí
1 lžíce soli
1 lžíce oleje
3 lžíce sezamu
ovesné vločky

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Smícháme droždí s mlékem, pak vmícháme vodu a olej. Rozpuštěné droždí vlijeme do důlku v mouce a vypracujeme měkké těsto.

  2. Jakmile máme těsto kompaktní, vmícháme do něj i sezam. Těsto v misce zakryjeme a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout (nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem).

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a promáčkneme pěstí. Těsto rozdělíme na 10 stejných dílů. Každý díl lehce prohněteme a válečkem z něj vyválíme kolečko o průměru 10 cm.

  4. Přeneseme na pečící plech, mezi jednotlivými kousky necháme dost místa. Bochánky dáme ještě na 30 minut do kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.

  5. Každý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ovesnými vločkami. Pečeme 15-20 minut, dokud krásně nezhnědnou. Po vyndání z trouby přikryjeme utěrkou a necháme přikryté cca 30 minut. Jakmile jsou bochánky vlažné, můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!