Ovesné bochánky se sezamem (DlabemeZdrave)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 600 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 ml obilného mléka
- 150 ml vody
- 20 g droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce sezamu
- ovesné vločky
Postup Ovesné bochánky se sezamem (DlabemeZdrave)
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosejeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Smícháme droždí s mlékem, pak vmícháme vodu a olej. Rozpuštěné droždí vlijeme do důlku v mouce a vypracujeme měkké těsto.
Jakmile máme těsto kompaktní, vmícháme do něj i sezam. Těsto v misce zakryjeme a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout (nebo tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem).
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a promáčkneme pěstí. Těsto rozdělíme na 10 stejných dílů. Každý díl lehce prohněteme a válečkem z něj vyválíme kolečko o průměru 10 cm.
Přeneseme na pečící plech, mezi jednotlivými kousky necháme dost místa. Bochánky dáme ještě na 30 minut do kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.
Každý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ovesnými vločkami. Pečeme 15-20 minut, dokud krásně nezhnědnou. Po vyndání z trouby přikryjeme utěrkou a necháme přikryté cca 30 minut. Jakmile jsou bochánky vlažné, můžeme podávat.