Ovesná kaše (overnight oats) bez mléka, cukru, základní recept

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

30 g jemných ovesných vloček
90 g ovesných vloček
730 ml vody (630 + 100)
Poměr vody: vloček 5,8-6
mohou být jen ovesné vločky asi 280 ml
Volitelně:
6 g umletého máku
2 KL slunečnicových semínek
1/3 KL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Namočit vločky zalitím vodou (630 ml) přes noc. V teplých dnech vhodné ponechat v ledničce (chladničce). Jinak mohou vločky začít kvasit. Může být použitá jiná, než kovová nádoba.

  2. Vařit vločky na mírném plameni proti připalování. Po začátku varu promíchat od krajů ke středu. Přidávat další vodu - pro udržení těsně pod varem (úspora energie) zhruba po 1-2 PL. Mírně vařit, míchat hlavně u dna, pouze bublat, 20-25 minut. Jemné vločky vytváří kašovitější složení, pouze ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Var je ukončený, když voda viditelně zhoustne. Množství přidané vody dle chuti.

  3. Po uvaření přidat volitelné. Osobně v tenké vrstvě mák, asi 2 vrchovaté KL. Výše slunečnicová semínka a skořice. Míchat od kraje, překrýt vrstvu máku vrstvou kaše od kraje pro rychlejší promíchání.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!