Ostružinový moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g másla
200 g moučkového cukru
5 vajec
130 g hladká mouka
130 g polohrubá mouka
20 g solamylu
1 balíček prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
ostružiny (nebo višně,rybíz,borůvky atd.)
Na ozdobu:
1,5 šlehačky Cremefine na šlehání od Dr.Oetkera (pokud dáte normální šlehačku, tak více želatiny)
2 plátky želatiny
75 ml vaječného koňaku
čokoládové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch 160°C). Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Máslo a cukr vyšleháme, až začne bělat, vmícháme žloutky. Lehce přimícháme tuhý sníh a nakonec přes síto mouku, solamyl a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na 2 části a do jedné přimícháme lžíci kakaa.

  2. Tmavé těsto rozetřeme na pečící papír – bude toho slabá vrstva, tak je dobré dávat po lžičkách na pečící papír, který můžeme k plechu lehce přichytnout tak, že na několika místech potřeme olejem (přímo na pomoučněný plech se nedává dobře).

  3. Na tmavou vrstvu stejným způsobem rozetřeme světlou a do ní nasázíme ostružiny, či jiné ovoce a mírně zatlačíme do těsta. Pečeme cca 20 minut na 180°C/160°C.

  4. Želatinu namočíme do vlažné vody, jen co je potřeba, aby byla ponořená a mícháním ji rozpustíme a společně s vaječným koňakem ji zamícháme do ušlehané šlehačky. Šlehačku natřeme na moučník a ozdobíme čoko-hoblinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!