Ostružinový džem s aronií

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1200 g ostružin
300 g aronie
500 ml vody
1000 g krystalového cukru
3 hřebíčky
1 Želírfix 2:1
1 lžička kyseliny citrónové
1/4 lžičky mleté skořice
25 ml rumu

Postup přípravy receptu

  1. Hřebíčky povaříme ve vodě 15 minut, poté je vyjmeme.

  2. Přidáme omyté aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny.

  3. Směs ovoce vaříme 5 minut, potom ovoce rozmačkáme šťuchadlem na brambory.

  4. Odvážíme cukr a trochu odebereme.

  5. V odebraném cukru rozmícháme Želírfix, vsypeme do vařícího ovoce a povaříme 5 minut.

  6. Potom po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Džem nepění.

  7. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou, skořici a rum.

  8. Džem naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!