Oříškové bochánky

Recepty, Cukroví

Suroviny

250 g hladké mouky
200 g vlašských ořechů nebo lískových ořechů
3/4 lžičky soli
227 g másla pokojové teploty
75 g krupicového cukru
1,5 lžičky vanilkového extraktu
moučkový cukr na obalování

Postup přípravy receptu

  1. 1. Polovinu ořechů, tedy 100 g, nasekáme nadrobno (např. paličkou na maso).

  2. 2. Druhou polovinu nameleme na jemno. (Já melu ve starém mlýnku na kafe).

  3. 3. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny (např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem), přidáme vanilku.

  4. 4. V menší míse smícháme mouku, sůl a ořechy.

  5. 5. Postupně přidáme do máslové pěny a vypracujeme těsto, na vále prohněteme a necháme v lednici asi hodinu odležet, aby trochu ztuhlo.

  6. 6. Po vychladnutí předehřejeme troubu na 180°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.

  7. 7. Z těsta tvarujeme kuličky v průměru 3 cm, které dáme na plech. Můžeme je dát poměrně blízko sebe, protože zvětší svou velikost jen nepatrně. Ideálně je asi 4 x 5 kuliček na jeden plech.

  8. 8. Pečeme asi 17 - 19 minut. Po upečení je necháme vychladnout asi 5 minut na plechu a potom zcela (např. na talíři) při pokojové teplotě necháme vychladnout.

  9. 9. Bochánky obalíme v moučkovém cukru a necháme je přes noc odležet, pak je znovu obalíme v moučkovém cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!