Oříšková roláda s mascarpone krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
5 lžic hladké mouky
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce strouhaných lískových nebo vlašských ořechů
půl kypřícího prášku
2 lžíce oleje (slunečnicový)
3 lžíce vlahého mléka
špetka soli do bílků
Krém:
200 g mascarpone
200 g kelímek smetany ke šlehání - 33 %
1 lžíce moučkového cukru
K dokončení:
půl lžičky mleté kávy
1 lžíce rumu
moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejme troubu na 170°C. Vejce rozdělíme na žloutky, které dáme do větší misky a bílky vyšleháme se špetkou soli na hustý sníh. V misce metličkou prošleháme žloutky s cukrem, přidáme vlahé mléko a olej a ještě krátce prošleháme jen aby se vše spojilo. Vmícháme všechny sypké suroviny a nakonec přidáme ušlehaný sníh, který jen lehce promícháme metličkou.

  2. Výslednou hmotu vlijeme na plech vyložený papírem, rozetřeme a plechem mírně klepneme. Dáme do vyhřáté trouby na 10 minut, teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 15 minut (dorůžova). Zatím ušleháme šlehačku a vmícháme ji metličkou do mascarpone předem vyšlehaného s cukrem. Toto množství vystačí na 2 rolády nebo zbytek uchováme v ledničce i týden.

  3. Upečený plát sundáme, zakryjeme čistým pečícím papírem, převrátíme a původní papír z upečeného plátu stáhneme. Pomocí papíru, na kterém teď leží, lehce svineme, necháme vychladnout, pokapeme rumem, posypeme mletou kávou a potřené krémem zavineme do rolády. Povrch lehce pocukrujeme. Vychlazené podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!