Oříšková krupicová halva

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 hrnky polotučného mléka (může ale být i voda)
1 hrnek cukru (medu)
1 hrnek dětské krupičky
1/3 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
1 hrnek (i více) libovolných strouhaných ořechů nebo mandlí
hrozinky podle chuti (nejsou nutné)
rum nebo rumová tresť (není nutné)
meruňky
brusinky (sekané sušené ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Hrozinky namočíme do vařící vody, můžeme k nim pro chuť přidat trošku rumové tresti nebo je namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svaříme s cukrem a odstavíme z plotýnky.

  2. V pánvi rozpustíme máslo (nebo zhřejeme olej) a přisypeme krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražíme, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut).

  3. Ke krupici po částech přidáváme mléko a promícháváme, aby nevznikly hrudky. Pak mícháme, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši – viz obrázek. Kdo má rád hrozinky a sušené ovoce, přimíchá je do hotové směsi.

  4. Připravené menší mističky vymažeme olejem a naplníme krupicovou směsí. Necháme vychladit a pak skladujeme v ledničce, nám ale halva moc chutná i teplá.

  5. Můžeme podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček:-).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!