Orientální dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
4 vejce
210 g cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Náplň:
250 g tvarohu
smetana ke šlehání
40 g změklého másla
vanilkový cukr
moučkový cukr
marmeláda
broskve

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.

  2. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!

  3. Pečeme 40 minut na 180°C ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.

  4. Upečený korpus rozkrojíme na tři díly, které promažeme marmeládou a krémem (- máslo ušleháme s cukrem, přišleháme tvaroh a nakonec zapracujeme do tuha ušlehanou smetanu) a poklademe broskvemi, které jsem krájela na malé kousky.

  5. Potahovala jsem vrchní část obarvenou modelovací hmotou. Potom jsem si vyválela delší proužky bílé hmoty a postupně jsem ty proužky řasila po okraji dortu... potom jsem vzala štětec a měděný prach, který jsem smíchala s kapkou oleje, potřela okraje a namalovala pár ornamentů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!