Ořechový věnec

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
1/2 hrnku (120 ml) mléka
1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
1/2 čajové lžičky soli
2 vejce lehce ušlehaná
1 balíček sušeného droždí
1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
3,5-4,5 hrnku (435 g - 560 g) hladké mouky
Náplň:
4 polévkové lžíce (56 g) másla rozpuštěného
2/3 hrnku (130 g) hnědého třtinového cukru
2 čajové lžičky skořice
150 g oblíbených nasekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)
Poleva:
1 hrnek (125 g) moučkového cukru
2 polévkové lžíce teplého mléka
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:

  2. 1. Droždí rozpustíme v 60 ml teplé vody. Promícháme a odložíme stranou.

  3. 2. Mléko ohřejeme skoro k bodu varu a potom v hluboké míse kuchyňského robotu smícháme s olejem, cukrem a solí. Promícháme a nakonec přidáme vejce. (Pozor, aby směs před přidáním vejce nebyla už horká, abychom vejce neuvařili!).

  4. 3. Přidáme směs droždí s moukou a promícháme.

  5. 4. Postupně přidáváme mouku a hněteme (buď v kuchyňském robotu nebo ručně). Nejdříve přidáme 375 g a potom už přidáváme vždy jen 50 g. Uhněteme vláčné těsto.

  6. 5. Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1-2 hodiny.

  7. Náplň:

  8. 6. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň.

  9. 7. V míse smícháme ořechy, hnědý cukr a skořici.

  10. Dokončení:

  11. 8. Po vykynutí těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 2 díly.

  12. 9. Každý díl rozválíme na obdélník velikosti 20 x 30 cm a pomažeme ho polovinou rozpuštěného másla a rozprostřeme na něj polovinu ořechové náplně.

  13. 10. Těsto srolujeme po delší straně a konce spojíme (uděláme věnec) a přeneseme na pečící plech vyložený pečícím papírem.

  14. 11. Nůžkami těsto nastřihneme (uděláme zářezy) cca 1,5 - 2 cm od sebe.

  15. 12. Postup opakujeme s druhou polovinou těsta.

  16. 13. Necháme vykynout, cca 1 hodinu.

  17. 14. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut, dozlatova.

  18. Poleva:

  19. 15. V misce smícháme moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Polevou ozdobíme upečený věnec dokud je ještě lehce teplý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!