Ořechové řezy s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
5 vajec
150 g krupicového cukru
100 ml oleje
150 g vlašských ořechů - jemně strouhaných
120 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Jablečná náplň:
300 g oloupaných jablek bez jadřinců
1 lžíce citronové šťávy - dle potřeby
50 - 60 g krupicového cukru - dle potřeby
350 ml vody
1 vanilkový pudink
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu z vaničky
250 ml smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
80 g krupicového cukru - dle potřeby
15 g želatiny v prášku - živočišné
80 ml vody
Na povrch:
trochu hrubě sekaných nebo mletých ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Do hranaté formy o vnitřních rozměrech cca 28 x 24 cm a na výšku 6,5 cm vložíme pás papíru na pečení. Kdo má hranatý ráfek, použije raději ten. Vejce rozklepneme a dáme zvlášť bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a ke konci šlehání přidáme po částech polovinu krupicového cukru. Vyšleháme dotuha. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do bělavé husté pěny a za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem olej. Obě hmoty už lehce a opatrně spojíme dohromady, vmícháme najemno nastrouhané ořechy a nakonec vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pořád pracujeme lehce. Připravenou formu naplníme těstem a vložíme do trouby předehřáté na 175 -180°C a pečeme zhruba 40 minut. Po částečném zchladnutí korpus za pomocí papíru na pečení vyjmeme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout.

  2. Jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu, cukr a polovinu z celkového množství vody. Jablka krátce povaříme a pak zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v druhé polovině vody. Za stálého míchání zhruba 2 minuty povaříme a případně ještě dochutíme cukrem nebo citronovou šťávou, pokud je třeba. Tuto směs necháme za občasného promíchání trochu zchladnout.

  3. Vychladlý korpus polélně rozřízneme, buď dortovým nožem nebo delším pilkovým nožem. Do formy můžeme dát opět pás nového papíru na pečení, ale není to nezbytné. Do formy vložíme jeden díl korpusu a na něj rozetřeme stěrkou nebo raději cukrářskou kartou vlažnou jablečnou směs. Odložíme do chladničky.

  4. Želatinu nasypeme do vody a necháme cca 10 minut nabobtnat. Bude pak tužší konzistence, tak se nelekáme, teplem se rozpustí. Pak ji na malém příkonu tepla za stálého rozmíchávání necháme rozpustit. Používám malinkou metličku, ale jde to i lžičkou apd. V žádném případě nesmí želatina zavařit, neztuhla by. K rozpuštění stačí teplota do zhruba 60°C. Rozpuštěnou želatinu odstavíme a ihned připravíme tvarohovou náplň.

  5. Tvaroh prošleháme s cukrem a krupicovým cukrem. Pak do něj jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku a nakonec ještě horkou želatinu.

  6. Z chladničky vyjmeme formu a na jablečnou náplň rozetřeme buď polovinu, nebo dvě třetiny tvarohového krému. Přiklopíme druhým dílem korpusu, lehce zamáčkneme. Zbylý krém rozetřeme na povrchu a posypeme hrubě nastrouhanými ořechy. Formu opět vložíme do chladničky a necháme několik hodin tuhnout, klidně i do druhého dne. Pak nakrájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!