Ořechová buchta z remosky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
110 g krupicového cukru
110 g másla nebo jiného tuku
2 vejce
špetka soli
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
60 g mletých vlašských ořechů
90 ml mléka
1 lžíce rumu
Na povrch:
lehce oslazená šlehačka
60 g jader vlašských ořechů
60 g krupicového cukru
60 g horké vody
možno ještě 2 lžíce medu
meduňka na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Pečící mísu malé remosky vyložíme papírem na pečení. Z papíru vystřihneme kolo o trochu větším průměru než je dno mísy, papír zmuchláme do koule a mísu vyložíme, na bocích jen do poloviny výšky.

  2. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh, ke konci do něj zašleháme třetinu cukru.

  3. Změklé máslo, dvě třetiny cukru a žloutky vyšleháme a střídavě a po částech přidáme mléko, rum, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ke konci už lehce vmícháme sníh.

  4. Těsto vylijeme do připravené pečící mísy s papírem na pečení, rozetřeme ho, přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 30 minut. Čas pečení se může v různých remoskách nepatrně lišit. Po upečení necháme zchladnout na mřížce.

  5. Po dobu pečení si připravíme karamel s ořechy. Do rendlíku se silnějším dnem dáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit na světlý karamel. Odstavíme, vlijeme horkou vodu, opět krátce provaříme a přidáme už i jádra vlašských ořechů. Hustota se dá redukovat vařením, ale karemel po vychlazení ještě zhoustne. Do chladnoucího karamelu ještě můžeme vmíchat med, já jsem nedávala. Necháme zchladnout.

  6. Moučník nakrájíme na 8 kousků, na povrchu zdobíme šlehačkou a přidáme ořechy s karamelem. Můžeme dozdobit meduňkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!