Opičí bábovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g kvasnic
40 g cukru krupice
50 g másla
1 vejce
100 ml vlažné vody
50 ml mléka
1 lžíce rumu
Poleva:
100 g másla
110 g třtinového cukru
2 lžíce mléka
1 rovná lžička skořice
70 g oloupaných nasekaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem.

  2. Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout.

  3. V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici.

  4. Vymažeme si sádlem bábovkou formu.

  5. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky.

  6. Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi.

  7. Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!