Omáčky Š

Recepty, Omáčky

Suroviny

Šafránová omáčka:
50 g másla
20 g hladké mouky
špetka šafránu
sůl
stopečka bílého vína
2 dl smetany ke šlehání
kadeřavá petržel na zdobení
Šťovíková základní omáčka:
40 g sádla
60 g hladké mouky
voda (vývar)
sůl
4 hrsti zahradního nebo polního šťovíku
cukr
2 dl smetany
Šunková omáčka:
2,5 dl bešamelové omáčky
50 g vařené šunky
20 g másla
0,5 dl mléka
pepř a sůl
Šumavská brusinková omáčka:
hrst brusinek
1/2 l vody
trochu mouky a másla na jíšku
špetka soli, cukru a pepře
citrónová šťáva
Švestko-slivovicová omáčka:
200 g sušených švestek
maizena
sůl a pepř
1 dl červeného vína
oloupané nasekané mandle a rozinky
1 panák moravské slivovice

Postup přípravy receptu

  1. Omáčky od Š - první část: Šafránová omáčka Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí.

  2. Šťovíková základní omáčka Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme.

  3. Šunková omáčka Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem.

  4. Šumavská brusinková omáčka Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.)

  5. Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. To je celý kumšt říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun. (Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!